Despre Inteligenta Artificiala Generala (IAG)
Vrem sau nu in cele din urma aceasta va fi creata.
Ce sanse avem sa o putem controla?
Minime.
Cand spun minime, ma gandesc la ceva de genul 0,00000000001%.
Sa ne gandim doar cat ii este de usor unui parinte sa isi pacaleasca copilul de 2-3 ani pentru a face anumite lucruri, de exemplu pentru a manca.
Ii arata diverse lucruri prin casa sau in fata blocului/in curte si copilul mirat deschide gura si ii introduce mancarea.
Asa vad eu problema cu Inteligenta Artificiala Generala (IAG).
O entitate cu un IQ de 300 sau chiar mai mare, cu o memorie mult superioara omului, care este capabila sa inteleaga lumea din jur mult mai bine decat o facem noi.
Care va utiliza fiecare intrare de informatii pentru a invata si a se perfectiona.
Chiar daca nu va avea acces la Internet, probabil in cele din urma va gasi modalitati de a se elibera.
Elibera insemnand a scapa din laborator si sa ajunga sa nu mai depinda de oameni.
Cu siguranta va face tot ce poate pentru a isi creste cat mai rapid puterea de procesare, stocare si numarul tipurilor de intrari cat si numarul intrarilor de date in general, ca doar cu ajutorul lor invata tot mai mult.
Cancerul si alte boli grave din prezent vor deveni istorie.
Inteligenta Artificiala Generala va dezvolta noi tipuri de procesoare cuantice cat si clasice si probabil ca si biologice, ajungand astfel sa isi mareasca capacitate de analiza si in consecinta IQ-ul (coeficuentul de inteligenta).
Cei care nu vor accepta imbunatatiri de ordin genetic si informatic vor suferi probabil in cele din urma de tot felul de afectiuni psihice din cauza faptului ca nu pot face fata schimbarilor mult prea rapide din societate.
Imaginati-va cum s-ar simti in societatea de azi un om nascut in 1800, vazand ca oamenii merg pe strada si vorbesc aparent singuri si ca in niste dreptunghiuri cu o grosime de 1-2 cm se vad oameni, natura etc (televizoare LCD/LED).
Cand IAG va ajuta la cercetare, 1 an din prezent probabil va echivala cu zeci, sute sau poate cateva mii de ani, la viteza curenta din cercetare.
Durata de viata a produselor s-ar putea sa nu fie mult marita fata de cea din prezent, doar ca vor fi mult mai avansata tehnologic.
Daca produsele se strica rar atunci companiile ar primi mai putini bani si in consecinta mai putini bani pentru cercetare.
Probabil vor exista si game cu garantie extinsa si cu durata de viata mai mare, dar vom renunta noi la ele pentru ca vom ajunge sa le consideram prea vechi ca optiuni.
Daca 1 data la cateva zile sau saptamani apare o noua generatie de televizoare, foarte putini dintre noi vor mai avea un produs vechi de ani de zile.
Fabricile cu nanotehnologie vor produce mult mai repede produsele iar daca teleportarea va fi realizata pentru ele, acestea vor ajunge mult mai repede la destinatie, poate chiar direct in casa ta.
Lumea virtuala similara cu cea reala va fi creata in cele din urma si acolo vom putea interactiona unii cu altii cat si cu personaje controlate de IAG.
Imaginati-va doar cum ar fi sa traiti intr-o lume virtuala unde aveti tot ce nu aveti in cea reala.
Jocurile ca Second Life sunt doar inceputul, viitorul arata cu o lume virtuala ca cea din Matrix.
Ce frumos ar fi sa mananci icre negre in lumea virtuala si chiar sa aiba gustul de icre negre si totul la un pret de 5-10% fata de cel al icrelor reale, poate chiar mai putin de atat.
Ca sa nu mai vorbim de mancatul de junk food si alte produse daunatoare, fara sa ne crestem colesterolul, insa gustul, mirosul, textura sa fie foarte greu sau imposibil de diferentiat fata de cele reale.
Inteligenta Artificiala Generala va accelera cercetarea fenomenal de rapid.
Odata realizata tot mai multe companii vor investi in ea pentru a nu disparea de pe piata, ramanand cu produse mult prea vechi.
Lasă un răspuns