Masurile anti-piraterie

11 iulie 2010 admin Piraterie

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Inteleg ca multe companii straine si romanesti pierd bani din cauza pirateriei.
Doar ca unele companii au impresia ca pirateria le produce pierderi, în realitate poate sa nu le producă nici o pierdere.
Sa va dau cateva exemple.
X-ulescu e un programator începator, el downloadeaza de pe net sa zicem, un pachet software foarte scump cum este Visual Studio 2010 Ultimate (varianta piratata), de la Microsoft, care pe site-ul acestora are pretul de 11,899$.
Il downloadeaza sa zicem si pentru ca nu e multumit poate de documentatie mai cauta si niste carti, vede că sunt doar în engleză si foarte scumpe pentru bugetul lui, mai ales dacă locuieste in Romania si e programator de ocazie pe site-uri de profil.

Dupa ce le ia, invata sa utilizeze pachetul software de la Microsoft la adevaratul poten╚Ťial dup─â care depune un CV pentru angajare la o companie IT, acolo cu sigurant─â pachetul software pe care el ├«l utiliza acasa gratuit este cump─ârat. Deci Microsoft doar a oferit training gratuit intr-un fel acestui tanar si el reprezint─â o gaur─â ├«n bugetul Microsoft numai daca poate cump─âra produsul ca are venitul necesar dar nu vrea s─â o fac─â, altfel nu e nici o pagub─â, cel pu╚Ťin eu nu v─âd care ar fi aceea.
Mai este paguba, daca compania respectiva are bani de training si in loc sa ii dea pentru trainingul noului angajat, ii baga in altceva. Daca noul angajat, s-a pregatit gratuit pe o varianta piratata.
Cineva de la Microsoft sau vreo organizatie de lupta impotriva pirateriei, poate sa zica ca de ce nu a utilizat varianta Express care este gratuita.
Pai crede╚Ťi ca la firme se caut─â programatori care stiu doar variantele limitate ale pachetelor de programe?
Sa lu─âm varianta in care masurile antipiraterie sus╚Ťinute puternic de toate guvernele lumii reu╚Öesc, ghiciti cine va avea de suferit.
Pe langă download-ul pirat exista si varianta furtului direct din magazine, care intradevar produce pagube reale, atat pentru magazine cat și pentru furnizorii de produse, in cazul de fată software, muzică si filme.
Dac─â persoanele respective care vor sa lucreze in IT nu au bani de programe si nu gasesc variante piratate sau nu vor sa utilizeze variante piratate, nu fac decat sa contribuie la scaderea competitivitatii pe piata locurilor de munca in domeniul software in acest caz.
Filmele cele mai ieftine sunt ├«n jur de 10 lei si colec╚Ťii ori filme de exceptie, peste 200 lei.
Daca un om vrea sa vada 3 filme bunicele noi, pe saptamana, cu un pret mediu de film 30 lei, pe luna va plati (30*3*4=360 lei).
La un salariu de 1000 lei, pe care ├«l au majoritatea, cine crede╚Ťi c─â va da 36% din buget numai pentru filme?
Asta ca sa numai vorbesc si de CD-uri cu muzica.
Studiourile de filme au impresia ca pierd zeci de milioane de dolari majoritatea sau sute de milioane din cauza pirateriei.
Pierd dac─â vorbim de t─âri dezvoltate unde salariile sunt mult mai mari si acei oameni dac─â nu ar exista pirateria chiar ar da acele sume de bani pe filme, dar in Romania, nu pierd mare lucru.
Imi amintesc ca in urma cu cativa ani era prezentat intr-un reportat un politician roman ╚Öi era cu fiul sau care era la calculator, ghici╚Ťi ce fel de CD-uri avea fiul?
Piratate, asta da exemplu bun.
Daca industria de software, filme și muzica chiar vrea sa castige bani de pe urma persoanelor cu venituri mici care oricum nu ar cumpara produsele lor din cauza preturilor, nu au decat sa faca niste abonamente care sa fie proportionale cu veniturile.
În schimbul acestor bani persoanele respective au acces liber la siteurile cu produse piratate, pot downloada orice și chiar comanda CD-uri și DVD-uri pentru acasă cu filme, programe, muzică, insa pot să primeasca produse de calitate mai slaba fata de cele care le-ar fi putut primi din surse oficiale.
Am avut par╚Ťial noroc cu anumite venituri ╚Öi astfel am reu╚Öit s─â str├óng bani pentru c├óteva licen╚Ťe.
Am cump─ârate urmatoarele licen╚Ťe: Windows 7 Home Premium retail 32 biti si 64 biti, Office 2007 Acas─â ╚Öi pentru ╚ścoal─â care cuprinde Word 2007, Excel 2007, PowerPoint 2007 si OneNote 2007, plus Kaspersky Internet Security 2010. Eu am dorit sa cump─âr un Office 2003┬áavand programele┬áincluse din 2007 dar variantela 2003 numai era de gasit.
In trecut am mai utilizat cu licenta Avira Antivirus Premium.
La sfarsitul acestui an îmi expira licenta la Kaspersky Internet Security 2010 si daca va iesi bine la teste Bitdefender Internet Security 2011, o sa achizitionez o licenta.
Nu de╚Ťin vreo firm─â.
Pirateria mai poate fi privit─â din punctul meu de vedere si ca o discriminare economica.
Adica vor fi favorizati locuitorii din tarile dezvoltate, cu venituri mari.
In companiile mici si medii, cati credeti dvs. ca au bani de programe de pregatire?
Companiile caut─â persoane care stiu cat mai multe si care nu cer sume imense pentru asta, ca sa renteze mai mult s─â angajeze unul care stie deja, decat sa preg─âteasca pe unul cu salariu mic dar care nu stie prea multe.
Acesta este punctul meu de vedere legat de piraterie si masurile antipiraterie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

anti-piraterie, piraterie,


Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest blog este un pamflet.
Toate drepturile sunt rezervate. Copyright 2015 Sorinblog.ro

Powered by WordPress. Designed by elogi.