Masurile anti-piraterie

11 iulie 2010 admin Piraterie

Inteleg ca multe companii straine si romanesti pierd bani din cauza pirateriei.
Doar ca unele companii au impresia ca pirateria le produce pierderi, în realitate poate sa nu le producă nici o pierdere.
Sa va dau cateva exemple.
X-ulescu e un programator începator, el downloadeaza de pe net sa zicem, un pachet software foarte scump cum este Visual Studio 2010 Ultimate (varianta piratata), de la Microsoft, care pe site-ul acestora are pretul de 11,899$.
Il downloadeaza sa zicem si pentru ca nu e multumit poate de documentatie mai cauta si niste carti, vede că sunt doar în engleză si foarte scumpe pentru bugetul lui, mai ales dacă locuieste in Romania si e programator de ocazie pe site-uri de profil.

Dupa ce le ia, invata sa utilizeze pachetul software de la Microsoft la adevaratul potențial după care depune un CV pentru angajare la o companie IT, acolo cu sigurantă pachetul software pe care el îl utiliza acasa gratuit este cumpărat. Deci Microsoft doar a oferit training gratuit intr-un fel acestui tanar si el reprezintă o gaură în bugetul Microsoft numai daca poate cumpăra produsul ca are venitul necesar dar nu vrea să o facă, altfel nu e nici o pagubă, cel puțin eu nu văd care ar fi aceea.
Mai este paguba, daca compania respectiva are bani de training si in loc sa ii dea pentru trainingul noului angajat, ii baga in altceva. Daca noul angajat, s-a pregatit gratuit pe o varianta piratata.
Cineva de la Microsoft sau vreo organizatie de lupta impotriva pirateriei, poate sa zica ca de ce nu a utilizat varianta Express care este gratuita.
Pai credeți ca la firme se caută programatori care stiu doar variantele limitate ale pachetelor de programe?
Sa luăm varianta in care masurile antipiraterie susținute puternic de toate guvernele lumii reușesc, ghiciti cine va avea de suferit.
Pe langă download-ul pirat exista si varianta furtului direct din magazine, care intradevar produce pagube reale, atat pentru magazine cat și pentru furnizorii de produse, in cazul de fată software, muzică si filme.
Dacă persoanele respective care vor sa lucreze in IT nu au bani de programe si nu gasesc variante piratate sau nu vor sa utilizeze variante piratate, nu fac decat sa contribuie la scaderea competitivitatii pe piata locurilor de munca in domeniul software in acest caz.
Filmele cele mai ieftine sunt în jur de 10 lei si colecții ori filme de exceptie, peste 200 lei.
Daca un om vrea sa vada 3 filme bunicele noi, pe saptamana, cu un pret mediu de film 30 lei, pe luna va plati (30*3*4=360 lei).
La un salariu de 1000 lei, pe care îl au majoritatea, cine credeți că va da 36% din buget numai pentru filme?
Asta ca sa numai vorbesc si de CD-uri cu muzica.
Studiourile de filme au impresia ca pierd zeci de milioane de dolari majoritatea sau sute de milioane din cauza pirateriei.
Pierd dacă vorbim de tări dezvoltate unde salariile sunt mult mai mari si acei oameni dacă nu ar exista pirateria chiar ar da acele sume de bani pe filme, dar in Romania, nu pierd mare lucru.
Imi amintesc ca in urma cu cativa ani era prezentat intr-un reportat un politician roman și era cu fiul sau care era la calculator, ghiciți ce fel de CD-uri avea fiul?
Piratate, asta da exemplu bun.
Daca industria de software, filme și muzica chiar vrea sa castige bani de pe urma persoanelor cu venituri mici care oricum nu ar cumpara produsele lor din cauza preturilor, nu au decat sa faca niste abonamente care sa fie proportionale cu veniturile.
În schimbul acestor bani persoanele respective au acces liber la siteurile cu produse piratate, pot downloada orice și chiar comanda CD-uri și DVD-uri pentru acasă cu filme, programe, muzică, insa pot să primeasca produse de calitate mai slaba fata de cele care le-ar fi putut primi din surse oficiale.
Am avut parțial noroc cu anumite venituri și astfel am reușit să strâng bani pentru câteva licențe.
Am cumpărate urmatoarele licențe: Windows 7 Home Premium retail 32 biti si 64 biti, Office 2007 Acasă și pentru Școală care cuprinde Word 2007, Excel 2007, PowerPoint 2007 si OneNote 2007, plus Kaspersky Internet Security 2010. Eu am dorit sa cumpăr un Office 2003 avand programele incluse din 2007 dar variantela 2003 numai era de gasit.
In trecut am mai utilizat cu licenta Avira Antivirus Premium.
La sfarsitul acestui an îmi expira licenta la Kaspersky Internet Security 2010 si daca va iesi bine la teste Bitdefender Internet Security 2011, o sa achizitionez o licenta.
Nu dețin vreo firmă.
Pirateria mai poate fi privită din punctul meu de vedere si ca o discriminare economica.
Adica vor fi favorizati locuitorii din tarile dezvoltate, cu venituri mari.
In companiile mici si medii, cati credeti dvs. ca au bani de programe de pregatire?
Companiile caută persoane care stiu cat mai multe si care nu cer sume imense pentru asta, ca sa renteze mai mult să angajeze unul care stie deja, decat sa pregăteasca pe unul cu salariu mic dar care nu stie prea multe.
Acesta este punctul meu de vedere legat de piraterie si masurile antipiraterie.

anti-piraterie, piraterie,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest blog este un pamflet.
Toate drepturile sunt rezervate. Copyright 2022 Sorinblog.ro

Powered by WordPress. Designed by elogi.